Alzheimer voorkomen
Wat u dagelijks eet, is van groot belang voor uw gezondheid. Zelfs voor aandoeningen die ogenschijnlijk niets met voeding te maken hebben, zoals de ziekte van Alzheimer bijvoorbeeld. We geven u alvast wat voedingstips om de risico's voor u te beperken.
Voedingstips
- Eet veel groenten en fruit. De antioxidanten die in fruit en groenten aanwezig zijn helpen strijden tegen de vrije radicalen, die betrokken zijn in het verouderingsproces van de cellen.
- Kies voor meervoudige onverzadiged vetzuren. Deze meervoudige onverzadigde vetzuren (het type omega-3) moeten we verkiezen boven de verzadigde vetzuren.
- De verzadigde vetzuren, waarvan teveel slecht is voor de gezondheid moeten we beperken in onze daglijkse voeding.
- Mensen die minstens eenmaal per week vis eten (vis is een belangrijke bron van omega-3), verminderen duidelijk hun risico om de eerstvolgende jaren een ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.
Voedingsmiddelen met verzadigde vetzuren zijn oa:
- Volle zuivelproducten (volle melk)
- Room koekjes en gebak (maar ook croissants)
- Chocolade
- Snacks
- Ijs
- Kokosmelk, kokosolie
- Vette vleessoorten zoals worst en spek
Voedingsmiddelen met onverzadigde vetzuren zijn oa:
- Plantaardigde oliën en producten gemaakt van plantaardige olie, zoals zonnebloemolie, kuipjes margarine, halvarine, vloeibare bak en braadproducten, vloeibaar frituurvet en mayonaise
- Vette vis zoals zalm haring en makreel
- Noten en pinda's, zoals amandelen, cashewnoten, pinda's