De grootste dwaasheid is het opofferen van uw gezondheid voor welk ander geluk ook - A. Schopenhauer
Broccoli bevat van alle groentesoorten veruit de meeste glucosinolaten? Glucosinolaten beschermen je lichaam tegen de werking van kankerverwekkende stoffen.
Een portie broccoli kan meteen je zorgen voor uw dagelijkse hoeveelheid vitamine C en K. Vitamine C is een sterke antioxidant, draagt bij aan de weerstand, en is nodig voor de vorming van bindweefsel.Vitamine C helpt om ijzer uit voedsel op te nemen. Vitamine K helpt de bloedstolling.
Broccoli bevat een hoge dosis aan bètacaroteen; provitamine A. Je lichaam kan bètacaroteen omzetten in vitamine A, een vitamine die o.a. belangrijk is voor het gezichtsvermogen en bijdraagt aan de gezondheid van haar, huid en slijmvliezen. De vitamine B6 in broccoli draagt bij aan een goede werking van het zenuwstelsel, de weerstand, de vorming van rode bloedcellen en is tevens van belang voor je metabolisme.
Broccoli zit boordevol essentiële mineralen. Het bevat o.a. calcium - voor een sterk gebit en gezonde botten, en ijzer - een mineraal dat een belangrijk onderdeel vormt voor het zuurstoftransport in je bloed en mede daardoor bijdraagt aan een goede stofwisseling. En ook bevat broccoli nog het mineraal magnesium, dat o.a. nodig is voor de energiestofwisseling, de stevigheid van je skelet en de opbouw van spieren.
In 100 gram broccoli zit bijna 3 gram voedingsvezels. Het eten van vezelrijke voeding heeft een positief effect op: een goede stoelgang, het cholesterolgehalte, het voorkomen van darmkanker; een gezond gewicht: door de vezels heb je langer een verzadigd gevoel.
Broccoli wordt al in allerlei pasta's en ovenschotels met succes verwerkt. Een leuk alternatief is broccoli roosjes koken en mengen met een flinke scheut olijfolie. Nadin pureren met de mixer tot een gladde mousse. Goed afkruiden met peper en zout! Dit is ideaal als warm bij-gerechtje bij uw steak of kip!