Het aanleren van matigheid is de essentie van gezond verstand en ware wijsheid - Jacques Bénigne Bossuet

Voedingstips bij diabetes

voedingstips

Een diabeet kan in pricipe alles eten maar moet de koolhydraten in de voeding in het oog houden. Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet tot glucose. De glucosespiegel in het bloed gaat stijgen. De alvleesklier gaat normaal gezien meer insuline af te geven. Insuline zorgt dat glucose opgenomen wordt in de cellen en de bloedglucosespiegel weer daalt. Bij diabetes gebeurt dit echter niet. Een diabeet moet insuline inspuiten zodat de glucose spiegel binnen normale grenzen blijft. Hoeveel insuline je moet spuiten, hangt af van hoeveel je eet en de lichamelijke inspanning.  Een dietist kan u helpen met info en raadgevingen!

 

 

Diabetes Type 1 of insuline afhankelijke diabetes. Dit is het gevolg van een te lage produktie van insuline door de pacreas.
Diabetes Type 2 of niet insuline afhankelijke diabetes . Het insuline gehalte in het bloed is normaal, maar de lichaam reageert niet voldoende op het aanwezige insuline. Diabetes Type 2 komt vaak voor in combinatie met te hoge cholesterol, hoge bloeddruk en overgewicht.
Zwangerschapsdiabetes is een insulineresistente diabetes die ontstaat door een verstoord suikermetabolisme tijdens de zwangerschap.

Voedingstips

  • Een gezonde voeding is de basis van de diabetesbehandeling
  • Samen met lichaamsbeweging moet gezonde voeding er voor zorgen dat het bloedsuikergehalte binnen zo normaal mogelijke grenzen gehouden wordt
  • De voedingsdriehoek is een handig hulpmiddel om een evenwichtige voeding samen te stellen.
  • Deze maaltijden dienen zonodig aangevuld te worden met inname van medicatie.
  • Bij personen met Type 1 diabetes is een gezonde, evenwichtige voeding belangrijk met speciale aandacht voor de hoeveelheid, de soort en de verdeling van de koolhydraten over de dag, aangepast aan de insulinebehandeling.
  • Personen met Type 2 diabetes, die in veel gevallen zwaarlijvig zijn, moeten met een evenwichtige, energiebeperkte voeding streven naar een goed lichaamsgewicht en dit ook trachten te behouden.
  • Koolhydraten komen voor voedingsmiddelen zoals:brood, aardappels, rijst, pasta, peulvruchten, melkproducten, fruit, snoep, gebak, koek, zoet beleg en frisdank en vruchtensappen
  • Er ziten minder koolhydraten in kaas, ei, worst en groente, light frisdranken, koffie en thee
  • Belangrijk is dat je weet wat je eet en dat je met koolhydraten leert rekenen om de insuline aan te passen
  • Dit kan met behulp van koolhydraattabellen of je kunt op het etiket van een voedingsmiddel kijken hoeveel koolhydraten er in zitten
  • Frisdranken en vruchtensappen worden veelal afgeraden omdat deze koolhydraten je bloedglucose snel doen stijgen