Ik kom niet aan... ik houd voedsel vast - John White

Wassen en schillen tegen EHEC-bacterie

komkommer

De EHEC-bacterie, die in Duitsland al verschillende slachtoffers heeft gemaak, is een type E.coli. De meeste stammen E. coli maken deel uit van onze darmflora en van de darmflora van warmbloedige dieren.

 

Oorzaken besmetting EHEC bacterie kan zijn

  • Onvoldoende verhit rundsvlees
  • Rauwe melk en afgeleide producten (rauwmelkse kazen, hoeve-ijs ...),
  • Bladgroenten
  • Gekiemde scheuten
  • Besmet irrigatiewater
  • Direct contact met besmette dieren of mest van deze dieren
  • Zwemmen in besmet recreatief water
  • Overdracht van mens tot mens door slechte hygiëne (niet wassen v.d.handen na toiletbezoek)
 

Hoe besmetting vermijden

  • Iedereen die met voedsel bezig is moet een goede hygiëne hebben! Handen wassen is de boodschap!
  • Groenten en fruit moet men zorgvuldig wassen. Hierdoor zullen de meeste bacterien verdwijnen.
  • Groenten schillen kan nuttig zijn. Voor sommige kiemen is wassen niet voldoende en is beter de groenten te schillen. De besmetting gebeurt immers aan de oppervlakte.
  • In uitzonderlijke gevallen is schillen zelfs nog onvoldoende.
  • Groenten en fruit moet men steeds koel bewaren
  • Groenten en fruit consumeert je best binnen de 3 tot 5 dagen maximum
  • Koop alleen onbeschadigde groenten en fruit. Gekneusde vruchten vertonen minder weerstand tegen een infectie