Giftige paddenstoelen
Paddenstoelen plukken en zelf identificeren met behulp van een boek of een foto, zonder voorafgaande basiskennis, is erg gevaarlijk. Enkel met een grondige kennis van de specifieke kenmerken kan men de paddenstoelen onderscheiden. Een paddenstoel heeft verschillende groeistadia. Dit kan tot verwarring leiden bij de identificatie. De beste manier om dat paddenstoelen te identificeren is door lid te worden van een mycologische kring van uw streek.
Tips bij het plukken
- Identificeer iedere paddenstoel stuk voor stuk.
- Pluk enkel jonge paddenstoelen die in goede staat zijn. Vermijd rotte, doorweekte of bevroren paddenstoelen.
- Gebruik bij voorkeur een rieten mand (gebruik zeker geen plastiek zak) of een recipiënt die luchtdoorlatend is om paddenstoelen te verzamelen.
- De houdbaarheid van paddestoelen is zeer beperkt. Paddenstoelen zijn sterk onderhevig aan besmetting door bacteriën.
- Verwijder de steel met een draaiende beweging uit de bodem. Dan wordt het mycelium niet beschadigd
- Bewaar paddenstoelen thuis op een koele en goed verluchte plaats.
- Reinig paddenstoelen goed met een borsteltje alvorens ze te bereiden. Je kan ze zeer kort spoelen om overtollig zand te verwijderen. Dompel ze nooit onder in water, ze slorpen snel water op wat de smaak niet ten goede komt.
- Verwijder eventueel de schil van de hoed en het onderste deel van de steel. Verwijder best de steel in zijn geheel, de steel is meestal niet lekker!
- Paddenstoelen zijn vaak moeilijk verteerbaar. Men snijdt ze best in fijne schijfjes. De baktijd bedraagt een kwartier tot 30 minuten (voor species die niet rauw mogen gegeten worden).
- Eet nooit grote hoeveelheden paddenstoelen, kauw goed.
- Sommige paddenstoelen zoals de Amanita rubescens en Morchella, zijn slechts eetbaar indien gekookt.