Men moet eten om te leven, niet leven om te eten - Socrates
Groenten bulken van vezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat groenten een positief effect hebben op je gezondheid. Ze verlagen de bloeddruk en de slechte cholesterol (o.a. door pectine). Zo beschermen groenten tegen hart- en vaatziekten. Toch kiezen veel mensen nog steeds voor te weinig groenten. Daarom zitten ze nu in de bovenste donkergroene groep van de nieuwe voedingsdriehoek.
Groenten zijn allemaal gezond! Daarom is variatie de boodschap. Kies volop uit de volgende soorten:
Eet vooral verse groenten en diepvriesgroenten zonder toevoegingen van room of saus. Ook groentesoep en groenten uit blik of bokaal zijn oké. Gebruik niet te veel zout, bouillon en vet wanneer je ze bereidt. En matig ook room of saus. Instant soep of bouillon eet je best zo weinig mogelijk
Het grootste deel van je voeding zou uit verse plantaardige producten moeten bestaan. Geef groenten dus een hoofdrol in je dagelijkse menu. Wij raden je aan om minstens twee keer per dag groenten te eten. Zo lukt dat vlot: