Wij beseffen de waarde van het water eerst wanneer de bron is opgedroogd - Thomas Fuller
Melk zit in de lichtgroene zone van de nieuwe voedingsdriehoek omdat melkproducten voordelen en nadelen kunnen hebben voor uw gezondheid. De wetenschap is er nog niet uit wat de exacte impact is. Daarom kun je er best niet mee overdrijven.
Melkproducten zijn een bron van : eiwitten, vitaminen zoals B2, B12. Volle melk levert ook vitamine A en D en mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink.
Melkproducten kunnen heel erg varieëren in type en vetgehalte. Daarom is het erg moeilijk om uitspraken te doen over de gezondheidsimpact van melkproducten. Hieronder alvast enkele interessante weetjes.
Sojaproducten verrijkt met calcium hebben een vergelijkbare samenstelling als melk. Ze leveren evenveel eiwitten van dezelfde kwaliteit en er worden calcium en vitaminen aan toegevoegd. Kijk zeker de verpakking na op de aanwezigheid van calcium. Sojadrank natuur bevat meestal suiker. Om de soja smaakvoller te maken wordt suiker standaard toegevoegd maar de hoeveelheid is niet meer dan wat van nature in koemelk zit. Geef best de voorkeur aan de natuur-varianten boven de sterker gezoete types met chocolade- of fruitsmaken.