Voedingstips bij ondergewicht baby's en kinderen
Voor de interpretatie van de BMI van baby's, kinderen en jongeren van 2 tot 20 jaar maakt men gebruik van geslachtsspecifieke groeicurven.
Op de website van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg htttp: // www.vwvj.be vind je de meest recente groeicurven.
Voedingstips om gewicht bij te winnen bij baby's en kids
- Bij ondergewicht maak de flesjes voor zuigelingen minder volumineus maar calorisch rijker.
- Voeg wat maïsolie en dextrose toe aan de flesvoedingen. Dextrose is een voedingssuiker met minder zoetkracht maar evenveel calorieën (4 kcal/g) als tafelsuiker (saccharose). Voor dezelfde zoetkracht kan je dus meer dextrose gebruiken en zo meer calorieën toevoegen.
- Bij ondergewicht voeg je bij de groentepapjes of de gemixte middagmalen wat maïsolie, een klontje vetstof of room toe.
- Bij ondergewicht mag je de fruitpap aanrijken met volvette fruitkaasjes (max.100 g/dag omdat het eiwitgehalte anders te hoog oploopt) of met een stuk avocado. Avocado is neutraal van smaak en vetrijk.
- Geef tot de leeftijd van 4 jaar volle melkproducten. Peuters hebben een grote energiebehoefte en een relatief kleine maag. Zij kunnen best wat extra vet en vetoplosbare vitaminen gebruiken voor een optimale groei en ontwikkeling.
- Bij ondergewicht schakel je allerlei lekkere tussendoortjes in zoals pannenkoeken, wafels, droge kinderkoeken, halfvolle fruitkaasjes, banaan, rozijntjes, pudding, ijs, milkshake of bijvoeding voor kinderen.
- Blijf er echter op toezien dat de voeding evenwichtig en gevarieerd blijft.
- Beweging en sporten kan het hongergevoel stimuleren
- Aanpassingen van de voeding van zuigelingen en kleine kinderen gebeuren best in overleg met de (kinder)arts.
- Voor een optimale groei en ontwikkeling van kinderen is een gezonde voeding immers primordiaal.
- Voor bijkomend deskundig en aangepast voedingsadvies bij ondergewicht kan u eventueel beroep doen op een diëtist.