De grootste dwaasheid is het opofferen van uw gezondheid voor welk ander geluk ook - A. Schopenhauer

Verkoudheid

verkoudheid

Sommige voedingstoffen kunnen je weerstand aanzienlijk verbeteren. Het is aangewezen om deze voedingstoffen zeer regelmatig te verwerken in uw normaal voedingspatroon.
Onderstaande voedingstips geven een duidelijke kijk op de heilzame werking van sommige voedingsstoffen.

 

Voedingstips

  • Eet yoghurt. De goede bacteriën in yoghurt helpen je natuurlijke weerstand een handje. Elke dag een kommetjes yoghurt is aangewezen.
  • Zog voor voldoende vitamine C, dit houdt de weerstand op pijl.
  • Let op vitamine D. Vitamine D speelt een grotere rol bij het al of niet ontstaan van verkoudheid. Een klein gebrek aan vitamine D maakt je behoorlijk vatbaar. De meeste vitamine D krijg je door de inwerking van daglicht op je huid, maar in het donkere winterseizoen is er juist een gebrek aan licht. Veel mensen, vooral peuters en oudere mensen, krijgen te weinig vitamine D. Het zit vooral in melkproducten, margarine, sinaasappels en vette vis. Extra vitamine D kun je slikken in de vorm van pilletjes en druppels. Dit kan je best doen onder toezicht van een arts.
  • Groenten en fruit bevatten naast vitaminen en mineralen ook andere stoffen die je weerstand op peil houden zoals de salvestrolen. Dat zijn stoffen die planten aanmaken om zich tegen bacteriën, virussen en schimmelinfecties te beschermen. Onderzoekers stellen dat salvestrolen het lichaam wapenen tegen allerlei bedreigingen.
    Groenten en fruit die relatief rijk zijn aan salvestrolen zijn spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado, selderij, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn, rozenbottel, rode druiven en pruimen. Ook kruiden zoals basilicum, rozemarijn, salie, tijm, en kamille zijn rijk aan deze stoffen.
  • Eet soep! Regelmatig tomatensoep eten een goed middel is om verkoudheid en griep te voorkomen. Voor de soep moeten dan wel verse tomaten of bliktomaten zijn gebruikt. Daarin zit namelijk meer lycopeen dan in soep op basis van poeder. Lycopeen is een anti-oxidant die je ziektebestrijdende witte bloedlichaampjes beschermt. Mocht je toch ziek worden, dan moet je overschakelen op kippensoep. Dagelijks kippensoep eten tijdens ziekte versterkt volgens vele onderzoeken de weerstand. Ook verbetert het de spijsvertering, helpt het de neusslijmvliezen en verdunt het taai slijm.
  • Gebruik sambal. De stof capsaïcine in rode pepers jaagt het immuunsysteem aan. Het lijkt erop dat afweercellen van het lichaam door de hete pepers in een alarmstand schieten, maar de uitwerking is wel dat bij gebruik van rode pepers de weerstand tegen verkoudheid en griep verbetert. Een lik sambal kan dus geen kwaad.
  • Eet noten, noten bevatten selenium wat het immuunsysteem versterkt. Virussen in je lichaam kunnen zich al bij een klein tekort aan selenium sneller vermenigvuldigen. Amandelen, walnoten en paranoten bevatten relatief veel selenium. Het zit ook in vis, zilvervliesrijst, eieren en kippenvlees.
  • Eet knoflook. Knoflook helpt verkoudheid voorkomen, dat is wetenschappelijk bewezen. Dagelijks een knoflookteentje verwerken in je maaltijd verbetert je weerstand tegen verkoudheid. Dat komt door de in knoflook voorkomende stof allicine.
  • Drink genoeg water Voldoende water drinken (1,5 liter per dag) houdt je immuunsysteem in een goede conditie. Je voorkomt bovendien uitdroging van je slijmvliezen, die belangrijk zijn bij het weerstaan van verkoudheids- en griepvirussen.