Men moet eten om te leven, niet leven om te eten - Socrates
In de nieuwe voedingsdriehoek zit rood vlees onderaan in de oranje zone. De oranje zone bevat voedingsmiddelen met mogelijk een ongunstig effect op onze gezondheid. Bewerkte vleeswaren zitten zelf niet meer in de voedingsdriehoek maar ernaast in de rode cirkel (met bewezen gezondheidsricico). Wit vlees zit in de lichtgroene of neutrale zone geen gezondheidsrisico. Kies wit vlees boven rood vlees en vers vlees boven bewerkt vlees. Vlees hoeft niet elke dag!
Wit vlees komt van kippen of gevogelte. De impact op onze gezondheid is niet duidelijk aangetoond. Dit vlees zit in de neutrale licht groene zone: geen ongunstige effecten, maar ook geen gunstige.
Tot de categorie rood vlees behoren de volgende vleessoorten: vlees van runderen, varkens, schapen en geiten. Ook versneden en gemalen vlees waaraan niets werd toegevoegd, hoort hierbij. Bijvoorbeeld rundstartaar en stoofvlees. De WHO concludeerde in 2016 dat er een verband is tussen het eten van rood vlees en het risico op kanker, met name darmkanker. Rood vlees bevat heemijzer, en dat kan het ontstaan van kankerverwekkende nitrosaminen bevorderen. De WHO classificeert rood vlees als mogelijk kankerverwekkend, omdat het verband nog niet helemaal overtuigend is. Er kunnen ook andere factoren een rol spelen. Een hoge consumptie van rood vlees zou tenslotte ook samenhangen met een hoger risico op longkanker, beroerte en diabetes type 2.
Bewerkt vlees is vlees dat gezouten , gerookt, of gedroogd werd om de smaak of de houdbaarheid te beïnvloeden zoals charcuterie zoals salami of ham en vers bewerkt vlees waaraan zout of additieven zijn toegevoegd zoals spek en bereid gehakt zoals worst en hamburgers, ... Een dagelijkse consumptie van meer dan 50 gram bewerkt vlees verhoogt het risico op darmkanker, beroerte en diabetes type 2. Het ongunstig verband tussen bewerkt vlees en het risico op darmkanker is volgens de WHO nog sterker aangetoond dan bij vers rood vlees. Of iemand daadwerkelijk ziek wordt, hangt uiteraard af van meerdere factoren zoals erfelijke aanleg en levensstijl...
Beperk vleesconsumptie tot maximaal één maaltijd per dag: ofwel bij de boterham als beleg, ofwel bij de warme maaltijd. Voorbeeld voor weekfrequentie voor vlees bij de warme maaltijd: