Voedingstips bij zwangerschap
Tijdens je zwangerschap kan je best rauw vlees vermijden en geen rauwmelkse kaas te eten (op verpakking staat au lait cru). Als je dit onverhit eet kan je listeriose krijgen. Vermijd ook rauwe, halfzachte of niet doorgebakken eieren. Je kunt hier namelijk salmonella van oplopen. Ook ongare kip en schaaldieren zijn een bron van salmonella. Vermijd ook het eten van lever.
Hier volgt een overzicht van essentiële voedingsstoffen die zorgen voor een voorspoedige groei en ontwikkeling van je gezonde baby.
Essentiële voedingsstoffen
- Eiwitten
Eiwitten vind je in alle soorten vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten, tofoe, noten zaden
- IJzer
IJzer vind je in rood vlees en gevogelte, garnalen, mosselen en vette vis zoals makreel en sardines, peulvruchten zoals erwten, bonen en linzen, volkorenbrood, donkergroene bladgroenten zoals waterkers, spinazie, boerenkool, raapstelen en rucola, gedroogd fruit (vijgen en abrikozen
- Calcium
Calcium vind je in melk, yoghurt, kwark en kaas, vla en pudding, sojayoghurt en tofoe, vis met fijne, eetbare graatjes - sardientjes uit blik, zalm en verse jonge haring, gedroogde vijgen, kikkererwten en gebakken bonen, amandelen, donkergroene bladgroenten zoals waterkers, boerenkool, raapsteeltjes, paksoi en broccoli (geen spinazie)
- Magnesium
Magnesium vind je vooral in alle soorten vis, schaal- en schelpdieren, alle soorten noten en zaden, groene bladgroenten, alle soorten peulvruchten, volkorenbrood en graanproducten
- Zink
Zink vind je vooral in rundvlees, lamsvlees, varkensvlees en kip, oesters (niet rauw), krab uit blik en ingeblikte sardines, pompoenpitten, cashewnoten, pecannoten en pijnboompitten, melk en zuivelproducten, peulvruchten, havermout, tarwekiemen, volkorenbrood en graanproducten
- Foliumzuur
Foliumzuur vind je vooral donkergroene bladgroenten, zoals sla en spruitjes, zwartogenbonen, kikkererwten, verrijkte ontbijtgranen en brood, sinaasappelsap asperges, bietjes (niet ingemaakt), pastinaak, aardapels en bramen en cashewnoten
- Vitamine A
Vitamine A vind je vooral in eieren, kaas, niertjes, boter, margarine, rode, oranje en donkergroene (blad)groente en fruit, zoals wortels, paprika's, abrikozen, mango, zoete aardappels, boerenkool, spinazie en waterkers.
Teveel retinol, dat in producten van dierlijke oorsprong zit en een vorm van vitamine A is, kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Producten met erg veel vitamine A, zoals lever, kun je dus beter laten staan. Pas ook op met voedingssupplementen.
- Vitamine C
Vitamine C vind je vooral in sapjes van groente en fruit, citrusvruchten, bessen, bramen, meloen, kiwi en papaja, paprika's, broccoli, groene bladgroenten, kool, aardappels en tomaten
- Vitamine D
Vitamine D vind je vooral in vette vissoorten, eieren, levensmiddelen met toegevoegd vitamine D, harde kaassoorten, zoals cheddar.
- Omega 3 en Omega 6 vetzuren
Omega 3 en Omega 6 vetzuren vind je vooral in vette vis zoals zalm, sardines, makreel, forel en tonijn, krab en garnalen, met omega-3 verrijkte eieren.